[ARTIKEL] Kleurentheorie: Kies je kleurencompositie voor een WOW-effect

Hier vind je de artikelen die speciaal zijn gemaakt voor onze website. Enjoy!

[ARTIKEL] Kleurentheorie: Kies je kleurencompositie voor een WOW-effect

Berichtdoor Daniel » 10 feb 2015, 15:33

Sinds ik begonnen ben met mijn Harlequin avontuurtje ben ik meer gaan kijken naar de Kleurencirkel en de kleurentheorie. Veelal als mensen een nieuw leger beginnen, duiken ze erin en pakken ze meestal een primaire kleur die ze mooi vinden en gaan daarop door. Als je het goed wilt aanpakken en als je je leger een extra WOW-effect wilt meegeven, is het belangrijk om te focussen op de kleuren en welke kleuren goed bij elkaar horen en passen. Bepaalde kleuren wekken ook gevoel op en bepaalde kleuren combinaties alleen nog maar meer. Kijk maar naar het wiel hieronder.

Afbeelding

Wat betekenen kleuren?
Als je een bepaald idee bij je leger wilt hebben, zul je in de betekenis van kleuren moeten duiken. Elke kleur wekt een bepaald gevoel op. Er is een reden waarom VN soldaten blauwe helmen hebben en niet rood. Ook is McDonalds pas geleden omgegaan van Rood naar Groen. Alles wordt gedaan met een reden. Dit klinkt een beetje zweverig, maar er zit een solide, psychologisce achtergrond achter:

Rood: Intensiteit, vuur, passie, bloed, energie, gevaar, liefde, passie, sterk
Violet/Paars: Royalty, macht, nobiliteit, rijkdom, ambitie, dignified, mysterie
Blauw: Lucht, zee, diepte, stabiliteit, Vertrouwen, de man, rust
Groen: natuur, groei, fertiliteit, vers, helen, veiligheid, geld
Geel: Zon, plezier, vrolijk, intellect, energie, attentie
Oranje: Warm, stimulerend, ethousiasme, succes, creativiteit, herfst

Maar er is ook nog een indeling in WARM en KOUD. Als je een lijn precies door de hoeken van de kleurencirkel trekt, krijg je een twee-deling van WARM en KOUDe kleuren

Afbeelding

Voorbeelden:
- Als je demonen uit de brandende hel wilt schilderen, vermijd dan kleuren zoals groen en geel, maar gebruik warme kleuren zoals rood, oranje en paars. Vermijd kleuren als Blauw. Behalve dat het een koude kleur is, geeft het ook een heel ander idee met zich mee: zee en lucht in plaats van lava en vuur.
- Wil je liever Boselven schilderen met als thema "lente", gebruik dan juist wel kleuren als groen en geel, en vermijd koude kleuren zoals blauw en paars.
- Schilder je een koning, en boeit het je niet dat deze afwijkt van de rest van je leger: kies paars als basis.
- Schilder je een zwarte mantel van stof, dan zul je de highlights van je zwart moeten zoeken in het WARME kleuren pallet. Denk aan zwart, mengen met roze (werkt beter dan je denkt!)
- Schilder je zwart power-armor wat een koude indruk geeft, gebruik je highlights uit het KOUDE kleuren pallet. Denk aan zwart mengen met blauw

Primaire Kleuren
De theorie specificeert: er zijn 3 kleuren waardoor alle andere kleuren gemaakt kunnen worden. Geel, Blauw en Rood zijn deze kleuren en alles is daaruit op te bouwen. Primaire kleuren zijn de basis bouwstenen van een goede kleurcompositie.
Afbeelding


Grayscale
Als je grayscale modellen wilt schilderen, werk je altijd met een itensiteit van zwart. Zwart is wat je krijgt als je al het licht van een bepaalde kleur afhaalt. Wit aan de andere kant, is als je een kleur overbelicht. Wit is dus eigenlijk ook een soort intensiteit van zwart. Deze samenstelling is dan ook niet terug te vinden in het kleurenwiel, want er zit geen kleur in. Toch kan dit fantastisch staan, maar om goed een miniatuur greyscale wilt schilderen is dit waanzinnig moeilijk om te doen omdat je maar 2 kleuren gebruikt.


Monochromatisch
Dit soort miniaturen hebben één soort kleur en vermengt dit met zwart en wit om enkele kleur modellen te krijgen. Als een model Monochromatisch Rood is, zal de donkerste kleur zwart zijn, doorlopend naar donkerrood, doorlopend naar rood, doorlopend naar roze, doorlopend naar wit. Als voorbeeld, kies je de kleuren uit het onderstaande pallet om monocromatisch Rood te schilderen.
Afbeelding


Analoog
Kleuren die naast elkaar liggen op het kleurenwiel noemen we analoge kleuren. Als je een model rood wilt schilderen is de kleur die er bijhoort, en tegelijkertijd op wegvalt, oranje en paars. Het kan wel, maar je model krijgt een eentonige benadering. Het zou kunnen ‘passen’, maar in theorie, niet opzichzelf staand. Er moet een kleur bij om het “Striking” te maken. Wil je een striking model? Dan zou ik deze compositie vermijden. Is het altijd gegeven dat het er niet uitziet? Nee, maar de kans dat het er mooi uitziet licht dan 100% aan je schilderkwaliteit en hoe goed je de elementen van je model uit elkaar kan houden. Waanzinnig moeilijk en af te raden, tenzij je heel zeker van je zaak bent.
Afbeelding


Complementair
Kleuren die tegenover elkaar liggen op het kleurenwiel zijn complementaire kleuren. Deze kleuren geven een mooi contrast en zijn altijd goed met elkaar te gebruiken op een model. Wil je als hoofdkleur Rood en zoek je een goede complementaire kleur om meer pazaazz aan je model te geven? Ga dan voor groen, turqoise, blauw of midnight blauw. Vermijd kleuren die naast de primaire kleur zitten zoals Oranje en paars: dit valt weg tegen het dominante rood. Complementaire kleuren zijn ideaal om te gebruiken voor miniatuur verven. Geel met paars zijn goede, complementaire kleuren:
Afbeelding


Triadisch semi-Complementair
Hiervoor pak je een evenwijdige driepoot om een semi-complementaire kleurensamenstelling te vinden: Rood, Geel en Blauw. En Paars-groen-oranje. Deze kleurenstelling hebben maximaal contrast en als je daarvoor gaat is het prima om te gebruiken, maar kan erg snel overweldigend worden omdat alle 3 de kleuren dominant proberen te zijn. zie voor een voorbeeld de kleurencirkel van de Primaire kleuren.


Gespleten-Complementair
Ideaal voor driekleurige modellen waarvan je de kleuren WEL bij elkaar wil laten passen zonder teveel gezeur. Hiervoor pak je twee kleuren die tegenoverelkaar liggen op het kleurenwiel zoals bij Complementaire kleuren. Trek hierna een lijn naar links of rechts om een gespleten complementaire kleur erbij te zoeken. Over het algemeen geeft deze 3e kleur een extra dimensie mee aan de 2 dominante kleuren, zonder dat dit overweldigend wordt.
Afbeelding


En schaduwen en highlights?
Die staan in principe los van de hoofdkleur. Licht weglaten of toevoegen creert schaduwen en highlights op het model, maar deze zullen altijd in de buurt van de hoofdkleur liggen. Zoals je op het wiel richting het centrum of naar de buitenkant gaat in een rechte lijn, is er weinig wat verkeerd kan gaan. Zolang je niet rechts, of links op het wiel gaat. Zie Monochromatisch kleurenwiel.

Bruin
Ja. Bruin is nou weer speciaal. Bruin is een mix van 3 verschillende kleuren en is lastig te realiseren met enkel 2 kleuren. Daarom valt bruin een beetje buiten en binnen de boot. In principe, en in theorie kan bruin overal bij omdat de kleur erg donker is en nauwelijks opvalt. Echter, je complete model bruin schilderen zal altijd een kleur missen.

voor zwart, wit en bruin, kijk naar de volgende kleurstellingen: blauw en rood zijn complementair. Groen is gespleten complementair hierbij. Wit, zwart en bruin hebben elk hun eigen effect hierop.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Tinten
Deze theorie is erg oppervlakkig, maar het werkt wel. Ook voor verschillende tinten. Met groen bedoelen we inprincipe alle soorten diepgroen, richting het centrum van het wiel en er naar buiten. Goblin green, scorpion green, dark angels green, het maakt niet uit. Let alleen wel op, dat bijvoorbeeld Scaly Green of Sotek Green meer blauw in zich heeft en dus op het kleurenwiel naar rechts of links gaat in plaats van naar boven of beneden.


Wat is jouw stijl?
Zelf hou ik het over het algemeen op Realistisch Monocramatische (gespleten)-complementaire kleurensamenstelling. Wat? Juist.
Als ik verf, kies ik 3 hoofdkleuren uit op basis van twee complementaire kleuren en een potentieel derde gespleten complementaire kleur. Hierna zorg ik dat ongeveer evenveel van de twee hoofd complementaire kleuren aanwezig zijn op het model. Daarna doe ik een aantal details met de derde gespleten kleur. Elke keer als ik iets schilder, wash ik dit met Zwart om de schaduwen te realiseren, en highlight ik met dezelfde kleur gemengd met wit voor de hoger gelegen gebieden. Dit zorgt er voor dat de kleuren “puur” blijven en dat de samenstelling niet overweldigend is.
Als voorbeeld: Een Eldar model bestaat meestal uit twee kleuren. Laten we voor dit voorbeeld Oranje-Blauw gebruiken. Als je nu de gemstones wilt schilderen wil je natuurlijk een andere kleur dan blauw of oranje. Geel en Paars zijn uitstekende kandidaten voor de kleur van de gems zodat ze wel aandacht krijgen, maar niet te overweldigend worden.


Concluderend

Als je een nieuw leger begint:

Stap 1: Kies 2 complementaire kleuren uit

Stap 2: Maak hiervan een indeling hoe je dit wilt schilderen: Monochromisch of Analoog (voor highlights en shadows). Monochromisch zal je shadows met zwart doen en highlights met wit. Dit geeft een iets realistischer effect omdat dit in de natuur ook zo is. Kies je voor een Analoge benadering, dan zul je andere kleuren gebruiken om te highlighten en te shaden.
Voorbeeld van Monochroom: Mechrite Red zal geshaded worden met Zwarte wash en gehighlight worden met Mechrite Red + Wit.
Voorbeeld van Analoog: Mechrite Red kan geshaded worden met Dryad Bark en gehighlight worden met Blazing Orange

Stap 3: Kies een potentiele Gespleten Tertiere kleur.

Stap 4: Schrijf alles op en schilder een proefmodel helemaal af, Base and all (deze kan ook vloeken of meegaand qua kleur zijn voor een additioneel effect)

Stap 5: Rinse and repeat!


Succes!
Fluffwise, they are psychic, ninja, space-elf Dancer Clown Historians of the 40k universe
Avatar gebruiker
Daniel
General
General
 
Berichten: 3399
Geregistreerd: 07 maart 2013, 23:28
Woonplaats: Waddinxveen
Medals: 14
Gouden Schilder Medaille (1) Zilveren Schilder Medaille (1) Bronzen Schilder Medaille (1)
Deelname Goud (1) SLS Lid Supreme (1) Master Recruiter (1)
Medal of Honor 3 Ster (1) Blog Meister Veteraan (1) Tournament Lord (1)
Transporter (1) Intelligence Veteran (1) The Renegade Crown Ribbon (1)
Rise of the Beast Ribbon (1) Deception from Within Ribbon (1)

Keer terug naar Artikelen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron