Beste mede-gamers,
Het onderwerp "toernooien" komt steeds vaker terug in het 40K deel van het forum. Daarom (en op verzoek van de glorieuze forumleiding) bijgaand een artikel over het spelen van "Warhammer 40.000 toernooien". LET OP: Dit is een levend artikel. Als er vragen en/of opmerkingen komen die om uitbreiding vragen, dan wordt het artikel gewoon aangepast/uitgebreid.
Een toernooi spelen lijkt misschien niet zo heel veel anders als gewoon meerdere potjes op één dag spelen, maar dat is niet helemaal waar. Zodra je voor de eerste (of zoveelste) keer naar een toernooi gaat kom je zul je nieuwe mensen tegenkomen. Dat is een heel belangrijk gegeven. Als je vaak tegen je vrienden, of gewoon lokale gamers speelt, dan leer je van elkaar bepaalde regels en trucjes. Zodra je buiten je eigen groepje komt, zul je ineens andere (interpretaties van) regels en trucjes tegenkomen.
Voorbereiding
Een toernooi wordt niet de dag vantevoren aangekondigd. Vaak weet je al een maand (of langer) dat je mee zult gaan doen aan een toernooi. Je kunt je dan voorbereiden. Een zeer belangrijk onderdeel van een toernooi is de "rulespack" in dat document staat precies wat er die dag tijdens het toernooi zal gaan gebeuren. De volgende zaken staan vrijwel altijd in een rulespack:
* Planning
* Toegestane legers/codexi/rulebook/faq's
* Missies en objectives
* Regels en punten voor verven
* Regels en punten voor wysiwyg
* Regels hoe je te gedragen (sportmanship)
* Toernooi benodigdheden
In de planning staat hoe laat het toernooi begint, wanneer je uiterlijk aanwezig moet zijn, hoe laat elke ronde wordt gespeeld en wanneer de prijsuitreiking is en hoe laat iedereen weer opgehoepeld moet zijn.
In de lijst met toegstane legers kun je nakijken welke codexi op dat moment speelbaar zijn. Vaak zullen hier ook bepaalde White Dwarf artikelen worden genoemd die je als codex mag beschouwen en een lijst van specifieke (non codex) units die toch toegestaan zijn. Op dit moment zie je een beweging dat ook de Imperial Armour/Forgeworld modellen steeds meer toegestaan worden. Dit heeft voor een (groot) deel uiteraard te maken met de flyers in de 6th edition. Ook belangrijk is om te weten dat er vaak een regel is dat een codex een bepaalde tijd uit moet zijn (vaak een maand) voordat deze op een toernooi mag worden gespeeld. Erg belangrijk als je gelijk aan de slag wilt met je hippen nieuwe codex... maar het toernooi is 3 weken na het uitkomen! Wat ook bij toernooien spelen hoort is het in bezit hebben van de meest recente regels van het spel (rulebook en codex) en de errate van GW. De errata zijn de welbekende faq's die op de website van GW staan onder het tabblad "gaming" en dan het onderste onderwerp.
In de rulespack staat welke missies tijdens het toernooi zullen worden gespeeld, met welke tafelopstelling ze zullen worden gespeeld en hoe je de missie kunt winnen. Vaak staat er dan ook nog bij hoe je moet berekenen hoe groot de winst (14-6 of 16-4) is. Omdat toernooien bijna nooit werken met win/loss, maar met 16-4 of 18-2 uitslagen, is het belangrijk om te weten hoe je tot een zo groot mogelijk winst of een zo kleine mogelijk verlies kunt komen. Doordat je vooraf weet welke missies zullen worden gespeeld (vaak 1x annihilation en 2x claimen) kun je daar je leger op voorbereiden. Onderschat nooit hoe belangrijk "troop choices" zijn op toernooien, want die jongens winnen battles door te kunnen claimen. Je zult niet de eerste speler zijn die alle tegenstanders aan pulp schiet, maar toch steeds verliest op de missies.
Voor een hoop mensen is niet alleen het spelen van een leger een leuke hobby, maar het bouwen en schilderen van het leger is voor hen net zo zeer (of zelfs nog meer) een hobby. Omdat niemand het leuk vindt om tegen een plastic-grijs of undercoat-zwart leger te spelen hebben (bijna) alle toernooien een systeem om extra punten toe te kennen voor het verven van je leger. De kleinere toernooien doen vaak aan een "niet alles geschilderd/alles geschilderd/alles goed geschilderd" systeem. Vaak krijg je voor de bases nog extra punten als die mooi gemaakt zijn. Op de grote toernooien zijn zeer veel punten te verdienen met je schilderwerk en moet je echt een behoorlijk niveau halen om alle punten te kunnen krijgen.
Zoals het niet leuk is om tegen grijze/zwarte legers te spelen, zo vinden een hoop mensen het echt verschrikkelijk om te spelen tegen legers die niet wysiwyg zijn. "What you see is what you get" houdt in dat elk model exact laat zien wat het is en heeft. Als een mannetje volgens je armylist een plasmagun heeft, dan moet die plasmagun ook op het model zitten. Als je een powerfist op een model hebt, dan moet je tegenstander duidelijk kunnen zien dat dat het geval is. Het wysiwyg principe is bedoelt om vervelende verassingen tijdens de battle te voorkomen. In friendly games kun je daar vaak wel uitkomen, maar op een toernooi staat er (voor de fanatieke spelers) te veel op het spel om dat te laten bederven daar niet "eerlijke" modellen. WYSIWYG is 100% gelinkt aan je armylist. Voor een toernooi moet je dan ook altijd een armylist indienen (leesbaar, dus opgesteld op een computer en geprint) aan de toernooileiding. De toernooileiding neemt alle lijsten door (of neemt steekproeven) en zorgt er zo voor dat er geen illegale lijsten worden gespeeld.
Regels over gedrag zijn eigenlijk bespottelijk. Iedereen weet hoe hij/zij zich moet gedragen, maar helaas kunnen sommige mensen slecht omgaan met de spanning/adrenaline van een battle. Er is dus vaak een regelment dat vertelt hoe je je moet gedragen en daar staat ook in vermeld hoe je om moet gaan met regelkwesties waar je samen niet uitkomt. Regelkwesties zijn een zeer veel voorkomend onderdeel van toernooien. Hoe meer toernooien je speelt hoe meer regels je kent, maar soms zijn er (nieuwe) regels die nog niet iedereen even goed kent of interpreteerd. Als je echt niet uit een regelkwestie komt, dan wordt die voorgelegd aan een judge. Die luistert dan beide verhalen aan een kiest (op basis van zijn kennis en de getoonde paragrafen in het rulebook) dan een oplossing. Die oplossing moet je accepteren. Gelinkt aan de regels, en het plezier dat je in een battle hebt gehad, wordt op sommige toernooien gevraagd om je tegenstander een cijfer te geven. Dat wordt dan "sportmanship" genoemd en leidt vaak tot een prijs voor de meest gezellige speler.
Als je een toernooi gaat spelen moet je zaken bij je hebben die tijdens de battles nodig (kunnen) zijn. De volgende zaken moet je altijd bij je hebben:
* Leger
* Rulespack
* Rulebook + meest recente FAQ
* Codex + meest recente FAQ
* Armylist (gedetailleerd en geprint in tweevoud)
* Dobbelstenen (d6 in verschillende kleuren en scatter dice)
* Templates (flamer, small blast, large blast)
* Meetlint (in inches)
* Markers (toernooi specifiek, om bepaalde missies te kunnen spelen)
* Pen (om resultaten op te schrijven, voor sportmanship, etc)
* Eten en drinken (optioneel, soms zelfs verboden, dus opletten!)
Wat niet in de rulespack staat, maar wat wel erg belangrijk is om mee te nemen, is een draadbord/dienblad. Door een dienblad te gebruiken (op een mooi opgemaakt diorama draagbord) hoef je niet steeds je leger in je koffer(s) te stoppen en kun je snel door naar de volgende battle. Het is ook handig om te kunnen zien wat er kapot is gegaan in de battle.
Als je alle bovenstaande zaken meeneemt, dan ben je in theorie volledig klaar om een toernooi te gaan spelen.
Regelkennis
Met die bovenstaande zaken ben je in theorie klaar om een toernooi te gaan spelen, want het belangrijkste voor een toernooi dat draag je met je mee in je hoofd. KENNIS! Kennis van jouw leger en kennis van de algemene regels uit het Rulebook. Als je voor de eerste keer naar een toernooi gaat, dan zul je waarschijnlijk verstelt staan van de regels die anders blijken te zijn dan jij altijd hebt gedacht. Of er blijken regels te zijn die jij nog nooit bent tegengekomen. En die regels kom je altijd tegen op het moment dat het jou units of zelfs de battle gaat kosten... Warhammer is meer dan dobbelstenen rollen. Warhammer is een smerig tactisch spel dat draait om regels en regelkennis! Juist vanwege die regelkennis is het zo belangrijk om buiten je eigen wargame clubje te spelen. Zodra je naar toernooien gaat leer je de regels beter en ga je het spel beter spelen.
Spelinzicht
Een tweede punt dat je zult gaan aanscherpen als je buiten je eigen wargame clubje gaat spelen is dat je meer spelinzicht zult krijgen. Je gaat andere mensen tegenkomen met andere legers die op een andere manier spelen. Je leert dan om ook die tactieken toe te passen of tegen te werken. In mijn ogen wordt je van veel verschillende tegenstanders een betere speler. Ik zie vaak het verschil tussen een casual speler en een toernooi speler door de focus op objectives. Sommige mensen spelen nooit iets anders dan "annihilate" missies. Ze hebben geleer de tegenstander aan gort te schieten en daarmee te winnen. Nou op een toernooi met missies is dat niet genoeg, dan heb je misschien meer gesloopt, maar als je de main objective niet hebt weten te claimen... dan verlies je dus alsnog.
Waarom toernooien spelen?
Ik ben een groot voorstander van het spelen van toernooien, omdat ik denk dat je als speler beter wordt en het spel beter gaat begrijpen en spelen. Als je de Top Dog bent in je eigen clubje, dan is het een mooie uitdaging om eens je kwaliteiten te testen tegen andere mensen die ook (denken dat ze) goed zijn. Ga alleen de eerste keren niet gelijk met het idee dat je het toernooi kunt/moet winnen. Dan ben je alleen maar gestrest en waarschijnlijk geen fijne tegenstander. Ga met het idee dat je nieuwe dingen gaat leren en dat je de volgende keer weer beter beslagen ten ijs komt.
Groeten,
Lupus