[ARTIKEL] Beginnen met Fantasy deel 2: Opstarten

Hier vind je de artikelen die speciaal zijn gemaakt voor onze website. Enjoy!

[ARTIKEL] Beginnen met Fantasy deel 2: Opstarten

Berichtdoor Daniel » 21 maart 2013, 12:31

Welkom bij Deel 2 van: “Beginnen met Warhammer Fantasy!”. Vorig deel heb je als huiswerk een leger moeten kiezen om te beginnen. Nu in deel 2 gaan we kijken naar hoe je het beste kan beginnen met wat je in je leger wilt!

Benodigdheden: Een armybook van het leger naar keuze (voor deze exersitie is het prima om een boek te lenen van iemand als je niet zo happig bent op vervelende miskopen. Tijdens het opbouwen kan het nog voorkomen dat je toch een overstap maakt naar een ander leger). Deze gids zal je vooral helpen met hoe je een leger bouwt en daarna pas koopt. Dit is erg handig om een rem op je portemonnee te hebben en zorgt er voor dat je een meer doorgedacht leger aanschaft. Veel spelers zullen het eens zijn: Als je eenmaal je oog op iets hebt laten vallen moet je het koste wat het kost kopen. Stel, je vind de Arachnarok Spider heel erg tof. Je koopt hem en daarna blijkt dat ie nagenoeg niet in kan zetten volgens de regels. Dan heb je hem alvast voor later, maar je budget laat het pas toe dat je later kan beginnen. Deze gids zorgt voor een goede basis en overzicht in wat je koopt.


Kijk in je armybook naar al het prachtige wat je nieuwe leger je te bieden heeft! Als je net nieuw bent in de hobby, geen nood! De terminologie komt vanzelf! Wat nu belangrijk is, is een klein speelbaar leger te maken met alvast wat elementen wat je tof vind. In je boek staat ergens een sectie over de Armylist. Als je uitgekeken bent op de plaatjes en verhalen die rijk aanwezig zijn in elk legerboek, ga dan hier heen.


De eerste stapjes: De Armylist
Een standaard klein beginner leger bestaat uit 2 Core units en 1 Hero om de boel te leiden. Core units zijn de basis troepen van je leger en moeten tenminste 25% van al je te besteden Punten uitmaken. Punten is de eenheid die aangeeft hoeveel een model waard is ten opzichte van andere eenheden. Als je een slag gaat spelen spreek je met je vijand af hoeveel Punten jullie zullen gaan spelen. Op basis hiervan bepaal je hoeveel punten je tenminste moet besteden aan je Core units en hoeveel je maximaal mag besteden aan andere soorten units (heroes, lords, special en rare, hier later meer over).

Stel, we maken een 500 punten leger. Dit is een klein legertje die je wegwijs laten worden in de wondere wereld van warhammer. Je mag nu uit je armylist voor 125 punten maximaal aan een Hero spenderen en je moet minstens voor 125 punten aan Core units kiezen. Als we er van uit gaan dat de hero in dit voorbeeld 125 punten kost mag je voor 375 punten kiezen uit de core units die er te vinden zijn. Dit is meteen een goede basis voor de rest van het verloop van je leger en ik kan van harte aanraden om nog niet te veel te kijken naar de Lords, Special en Rare choices (hoe tof die ook zijn ;)).


Maar welke Hero?
Meeste legers hebben meerdere type heroes tot hun beschikking. Standaard heb je de keuze uit een Tovenaren, Army Standard bearers (die het embleem van je hele leger draagt) of vecht-helden. Maar soms springen er ook andere uit zoals Discipline leiders (die het moraal van je leger omhoog krikken), Boosting-leiders (die de gevechtkwaliteit van je leger om hoog krikt), Special Characters (unieke karakters die iets unieks meegeven aan je leger: deze mag je altijd maar 1 keer in je leger hebben). Voor de oefening, laten we een standaard vecht-held nemen. Deze zijn all-round een prima keuze om een klein leger te leiden. Tovenaars zijn ook een prima optie, maar als beginner heb je het spel eerder door als Magie nog even buiten beschouwing wordt gelaten (hier komen we in een later deel op terug!).


Ik heb een Hero gekozen! Wat nu?
In je armylist staat je hero vermeld met een aantal karakteristieken, opties, equipment, mounts, special rules, trooptype en punten aantal. Schrijf op een blaadje, of word, of whatever, het karakter op, zoals dit (als voorbeeld): (nb: puntenwaardes in de voorbeelden hieronder zijn niet correct ivm copyright van Games Workshop. Koop het armybook voor de juiste waardes) Je mag hem een naam meegeven als je dat wilt

Night Goblin Big Boss “Grobblespit” (34 pts)

Nu kun je hem gaan uitrusten met spul. In je armybook staat bijvoorbeeld dat je hem Light Armour (Bepantsering waarmee je een kleine kans hebt om klappen te weren), een Shield (ook bepantsering waarmee je een kleine kans hebt om klappen te weren), en een Great Weapon (2-handig wapen waarmee je sloom, maar keihard slaat) mag geven. Achter elke optie staan punten die je bij je karakter moet optellen. Again, je kan hem uitrusten zoals je wilt! Houd er rekening mee dat je niet elk wapen tegelijkertijd kan gebruiken en je over het algemeen rekening moet houden met het aantal armen van je model. Een goblin heeft maar 2 handen, dus hij kan in gevecht OF zijn Great Weapon gebruiken, OF een hand wapen en een schild. In dit voorbeeld vind de Goblin speler in kwestie het gewoon tof om beide op een model te hebben, dus doen we dat ook!

Schrijf het op. Je krijgt dan het volgende:

Night Goblin Big Boss “Grobblespit” (34 pts)
Light Armour (4 pts)
Great Weapon (6 pts)
Shield (7 pts)
Totaal: 51 punten

Zo! Hier houden we het even bij voor de Hero. Hij kost nu (fictief!) 51 punten. Hij voldoet aan de restrictie dat je totaal niet meer dan 25% van je leger aan Heroes mag besteden (25% van 500 is 125 en hij is 51, dus technisch gezien mag je nog 74 punten aan andere heroes besteden).


Hero klaar: Core Time!
De Core is een van de belangrijkste onderdelen van je leger en bestaat uit de ruggengraag van je leger. Blader in je Armybook naar de Armylist en zoek de Core Choices op.
heb je ze? Mooi. Bestudeer welke Core Choices je hebt. Kies een Core Choice die je graag zou willen opnemen. We gaan lekker door met ons Orcs & Goblins voorbeeld. We willen natuurlijk wel een bodyguard voor onze Grobblespit hebben! Nu kun je het nut van Goblin Bodyguard gaan proberen te vinden, maar afijn… We willen in ons leger beginnen met een eenheid van 20 Goblins. Deze rusten we uit met Netters (welke voor zwakkere tegenstanders zorgen (of zwakkere goblins als je slecht gooit)), met een Command Group (Unit Boosters: Een Champion is de leider van de eenheid en geeft vaak een kleine boost in aantal aanvallen of hij schiet eerder raak als het een schutter champion betreft. De Standard zorgt voor een grotere kans om een gevecht te beslissen en een Musician zorgt voor sneller hervormen en een moraal boost) en we geven ze maar wat graag Speertjes mee. Spears (Close Combat Wapen die er voor zorgt dat je een rang extra mag aanvallen als je niet hebt bewogen). Dit komt er dan als volgt uit te zien:

20 Night Goblins “Da Stikkaz” (80 pts)
Command Group (32 pts)
Netters (40 pts)
Spears (20 pts)
Totaal: 172 punten

In de entry staat bijvoorbeeld dat elke night goblin 4 punten kost. 4x20=80. Daarnaast kost een champion 10 punten, een musician ook 10 en een standard bearer 12. Dit zijn upgrades en geven je niet 3 extra modellen. De netters kosten in het geheel 40 punten. Spears kosten 1 punt per model, en kosten dus 20 punten boven op het totaal plaatje. Alles bij elkaar kosten 20 goblins met command Group, netters en speren dus 172 punten totaal.


Meer meer meer!
Grobblespit heeft nu Da Stikkaz als body guard, maar hij wilt meer! Een beetje afstandshutters om de vijand zo zwak mogelijk te krijgen voor dat er gehakt wordt! We maken een eenheid van 20 boogschutters met command Group, netters en bogen. Dit gaat op dezelfde manier als de vorige eenheid en ziet er dan als volgt uit:

20 Night Goblins “Da arrers” (80 pts)
Command Group (32 pts)
Netters (40 pts)
Bows (20 pts)
Totaal: 172 punten

Totaal hebben we nu Grobblespit (51 punten), Da Stikkaz (172 punten) en Da Arrers (172 punten) voor een totaal van 395 punten. We hebben nog 105 punten over om ons leger compleet te maken! Grobblespit denkt dat zijn leger toch nog iets aan de kleine kant is. Goblins winnen over het algemeen alleen door hun grote aantallen. We gooien nog 10 goblins in beide units erbij. De totale armylijst is dan als volgt:

Night Goblin Big Boss “Grobblespit” (34 pts)
Light Armour (4 pts)
Great Weapon (6 pts)
Shield (7 pts)
Totaal: 51 punten

30 Night Goblins “Da Stikkaz” (120 pts)
Command Group (32 pts)
Netters (40 pts)
Spears (30 pts)
Totaal: 222 punten

30 Night Goblins “Da arrers” (120 pts)
Command Group (32 pts)
Netters (40 pts)
Bows (30 pts)
Totaal: 222 punten
Grand Total: 495 punten


Mission Accomplished! En nu geld uit geven!! Maar waar aan?
Het leger bestaat nu uit 495 punten. We hebben ons gehouden aan de max 25% hero restrictie, de minimaal 25% core units restrictie en we zitten netjes onder de 500 punten! Hoera! Als je nog meer advies wilt hebben over je leger, plaats het dan op dit forum. BELANGRIJK is dat je eerst alle puntenwaarde weghaalt behalve de totaal punten. Lees eerst de FAQ wnat op sommige stukken in het boek rust een zware copyright!!!

We kunnen nu gaan spelen!

...Maar dan hebben we wel poppetjes nodig.

Als je tevreden bent met de basis van je leger is het tijd om het een en ander aan te schaffen. Het volgende is erg handig om aan te schaffen (er vanuit gaand dat je nog geen armybook hebt). De vernoemde prijzen zijn geschatte prijzen omdat elke winkel in de buurt andere prijzen kan hanteren. Als je op internet gaat kijken zul je al snel meemaken dat de prijzen op alternatieve websites (en of winkels) een stuk goedkoper zijn! Let wel, opstart kosten zijn wel wat aan de hoge kant, maar je hoeft veel extra spul maar een keer te kopen (zoals verf,spuitbus, lijm, regelboeken). De vervolgkosten zullen een stuk lager uitvallen.


Beginnen met spelen
Met deze boodschappenlijst kan je alvast beginnen met plakken en spelen. Schilderen komt later. Dit kost ongeveer 150 euro
1 baas
2 Core Unit Dozen (plastics)
Lijm
Clippers
Basis Regelboek/Armybook

Beginnen met de hobby
Met deze lijst kan je beginnen met plakken en spelen, je kan tevens wat kleur op je modellen gooien. Dit kost ongeveer 175
1 baas
2 core unit Dozen (plastics)
Hobby Starter Set
Basis Regelboek/Armybook
Chaos Black Spraycan

Creativiteit > spelen Dit kost ongeveer 200 euro en stelt je in staat wat geadvanceerder te beginnen met eenvoudige technieken die je modellen net wat meer pazaaz geven.
1 baas
2 Core units dozen (plastic)
Hobby Starter Set
Basis Regelboek/armybook
Chaos Black Spraycan
Fine Detail Brush, Wash brush
2 extra washes, Devlan Mud / Nuln Oil


BELANGRIJK:
Meeste legers hebben Battleforces. Dit zijn voordeeldozen waar meestal een goed begin van een leger in zit. Dit is iets duurder dan 1 leider en 2 basis dozen, maar je krijgt meer modellen voor je geld. Soms zit er ook al een hero in! Meestal krijg je meteen 3 eenheden. Als je Skaven of High elves wilt beginnen is het ook erg aan te raden om te kijken naar “Island of Blood”. Dit vervangt namelijk het regelboek en krijg je een hele berg mooie modellen voor een voordeelprijs!

Now. Run to the Store! Koop een weldoordachte keuze en ren naar huis! Maar wacht voordat je gaat plakken, want Deel 3 geeft je de best mogelijke start!!

Volgende keer in Beginnen met Fantasy: Basis Spel en Schilderen! We gaan kijken naar hoe je begint met het schilderen van je modellen en spelen een klein basis spel om te wennen aan de mechanics van het spel. Uitgelegd zal worden waar al die gekke profielen voor staan die je ongetwijfeld bent tegen gekomen als je je army list schrijft. Stay Tuned!
Fluffwise, they are psychic, ninja, space-elf Dancer Clown Historians of the 40k universe
Avatar gebruiker
Daniel
General
General
 
Berichten: 3399
Geregistreerd: 07 maart 2013, 23:28
Woonplaats: Waddinxveen
Medals: 14
Gouden Schilder Medaille (1) Zilveren Schilder Medaille (1) Bronzen Schilder Medaille (1)
Deelname Goud (1) SLS Lid Supreme (1) Master Recruiter (1)
Medal of Honor 3 Ster (1) Blog Meister Veteraan (1) Tournament Lord (1)
Transporter (1) Intelligence Veteran (1) The Renegade Crown Ribbon (1)
Rise of the Beast Ribbon (1) Deception from Within Ribbon (1)

Re: [ARTIKEL] Beginnen met Fantasy deel 2: Opstarten

Berichtdoor NutTownTau » 21 maart 2013, 12:46

Hey Daniel, leuk artikel. Ik wil je alleen vragen de individuele punten voor upgrades ed. te verwijderen, t zal allemaal wel loslopen marruh.. Beter voorkomen dan genezen right?

Edit: ennuh kan je een great weapon in combinatie met een shield gebruiken? Of is een greatvweapon weer iets anders dan een two-handed weapon? Tus ff geleden dat ik fantasy heb gespeeld :)
"I know that you believe that you understood what you think I said, but i am not sure you realize that what you heard is not what I meant."
Avatar gebruiker
NutTownTau
General
General
 
Berichten: 4314
Geregistreerd: 15 feb 2012, 23:22
Woonplaats: Zoetermeer
Medals: 12
Gouden Schilder Medaille (1) Zilveren Schilder Medaille (2) Bronzen Schilder Medaille (1)
Deelname Zilver (1) SLS Lid Supreme (1) Medal of Honor 2 Ster (1)
Strategic Debriefing Medal (1) Tournament Apprentice (1) The Forgotten Colony Bronze (1)
Rise of the Beast Ribbon (1) Clash of the Gangbangers (1)

Re: [ARTIKEL] Beginnen met Fantasy deel 2: Opstarten

Berichtdoor Daniel » 21 maart 2013, 13:02

ik heb er bij gemeld dat het fictieve punten aantallen zijn, ik was in de veronderstelling dat het dan ok was?

en ja hoor, je mag ze beide hebben. Shields zijn dan alleen nuttig als op je pop geschoten wordt, maar in Close Combat pak je je Great Weapon en heb je geen extra nut van je shield.
Fluffwise, they are psychic, ninja, space-elf Dancer Clown Historians of the 40k universe
Avatar gebruiker
Daniel
General
General
 
Berichten: 3399
Geregistreerd: 07 maart 2013, 23:28
Woonplaats: Waddinxveen
Medals: 14
Gouden Schilder Medaille (1) Zilveren Schilder Medaille (1) Bronzen Schilder Medaille (1)
Deelname Goud (1) SLS Lid Supreme (1) Master Recruiter (1)
Medal of Honor 3 Ster (1) Blog Meister Veteraan (1) Tournament Lord (1)
Transporter (1) Intelligence Veteran (1) The Renegade Crown Ribbon (1)
Rise of the Beast Ribbon (1) Deception from Within Ribbon (1)

Re: [ARTIKEL] Beginnen met Fantasy deel 2: Opstarten

Berichtdoor NutTownTau » 21 maart 2013, 13:28

Ups my bad, niet gelezen dat het fictieve punten waren en dat je de copyright issue zelfs al had vermeld... :roll: *loopt fluitend weg*
"I know that you believe that you understood what you think I said, but i am not sure you realize that what you heard is not what I meant."
Avatar gebruiker
NutTownTau
General
General
 
Berichten: 4314
Geregistreerd: 15 feb 2012, 23:22
Woonplaats: Zoetermeer
Medals: 12
Gouden Schilder Medaille (1) Zilveren Schilder Medaille (2) Bronzen Schilder Medaille (1)
Deelname Zilver (1) SLS Lid Supreme (1) Medal of Honor 2 Ster (1)
Strategic Debriefing Medal (1) Tournament Apprentice (1) The Forgotten Colony Bronze (1)
Rise of the Beast Ribbon (1) Clash of the Gangbangers (1)

Re: [ARTIKEL] Beginnen met Fantasy deel 2: Opstarten

Berichtdoor Daniel » 21 maart 2013, 13:33

haha, niemand die het zag :P Ik was nog even aan het twijfelen :D
Fluffwise, they are psychic, ninja, space-elf Dancer Clown Historians of the 40k universe
Avatar gebruiker
Daniel
General
General
 
Berichten: 3399
Geregistreerd: 07 maart 2013, 23:28
Woonplaats: Waddinxveen
Medals: 14
Gouden Schilder Medaille (1) Zilveren Schilder Medaille (1) Bronzen Schilder Medaille (1)
Deelname Goud (1) SLS Lid Supreme (1) Master Recruiter (1)
Medal of Honor 3 Ster (1) Blog Meister Veteraan (1) Tournament Lord (1)
Transporter (1) Intelligence Veteran (1) The Renegade Crown Ribbon (1)
Rise of the Beast Ribbon (1) Deception from Within Ribbon (1)

Re: [ARTIKEL] Beginnen met Fantasy deel 2: Opstarten

Berichtdoor Sphere » 22 maart 2013, 09:28

Net artikel Daniel, lekker bezig. Als mijn zolder af ik en mijn Necrons enigzins fatsoenlijk geschilderd dan ga ik serieus toch ook maar die Skaven aanpakken. Dit soort informatie helpt goed mijn Fantasy leger aan te pakken.
“If something stands between you and your success – move it. Never be denied.” - Dwayne ‘The Rock’ Johnson

Arcade Universe
Click here to find an arcade in your neighborhood
Avatar gebruiker
Sphere
General
General
 
Berichten: 3663
Geregistreerd: 23 dec 2011, 22:35
Woonplaats: Zoetermeer
Medals: 16
Zilveren Schilder Medaille (3) Bronzen Schilder Medaille (1) Deelname Brons Bar (1)
Organiser Master (1) SLS Lid Supreme (1) Executive Recruiter (1)
Medal of Honor 3 Ster (1) Blog Meister (1) Transporter (2)
The Forgotten Colony Ribbon (1) Rise of the Beast Ribbon (1) Deception from Within Ribbon (1)
Clash of the Gangbangers (1)


Keer terug naar Artikelen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron